/

A+ | A- | Reset

ff

ff

ff

ff

ff

ff

ff

ff

ff

( ')
 
14-04-2008 22:00

Εναι να πρβλημα γνωστ σε γενικς γραμμς στον κθε λληνα. Με το παρν δοκμιο θα θελα να φωτσω κποιες πιο γνωστες πτυχς του, και να σχολισω γεγοντα.

Το νησ απ το 1878 πρασε απ την τουρκικ στην αγγλικ κυριαρχα. Μετ τον Β’ Παγκσμιο Πλεμο, και παρ τις υποσχσεις των γγλων για παραχρησ του στην Ελλδα, παρμεινε βρετανικ αποικα. Το 1950- ταν το πρβλημα ρχισε να παρνει μορφ- οι κτοικο του ταν 80% λληνες, 18% Τορκοι και 2% λοιπς εθντητες.

            Το 1950, λοιπν, γινε στην Κπρο δημοψφισμα, οργανωμνο απ την Κυπριακ Εκκλησα και τον Αρχιεπσκοπο Μακριο για την νωση με την Ελλδα. Ποσοστ 95% των ψηφισντων απντησε θετικ. Εναι δσκολο να υποθσουμε τι στη διαδικασα συμμετεχε σημαντικς αριθμς Τουρκοκυπρων. Και πλι μως, με δεδομνη την αναλογα των δο εθνοττων, η μεγλη πλειοψηφα των κατοκων του νησιο επιθυμοσε την νωση. Και με βση την αρχ της αυτοδιθεσης των λαν, που εχε γνει δεκτ απ τον ΟΗΕ, οι Κπριοι δεν επιθυμοσαν απλς την νωση: τη δικαιονταν.

Την 1η Απριλου 1955 ξεκνησε το αντρτικο της ΕΟΚΑ για την νωση με την Ελλδα, με αρχηγ τον «Διγεν», τον Γ. Γρβα, ο οποος μετβη στην Κπρο για αυτ το σκοπ και σε στεν συνεννηση με τον Αρχιεπσκοπο Μακριο. Μετ απ λγους μνες, η Βρετανα κλεσε την κυβρνηση Κ. Καραμανλ σε τριμερ δισκεψη με την Τουρκα για το Κυπριακ. Η ελληνικ κυβρνηση την δχθηκε.

            Εδ, κατ τη γνμη μου, διαπρχθηκε το πρτο τραγικ λθος: η αναγνριση ννομου συμφροντος της Τουρκας επ της Κπρου. Η Τουρκα εχε παραιτηθε απ κθε δικαωμα στην Κπρο με τη συνθκη της Λωζννης του 1923. Αποτελε συνθη τακτικ των αποικιοκρατν, ταν η πλειοψηφα ζητει την αποχρησ τους, να κινητοποιον μια μειοψηφα (εθνικ θρησκευτικ συνθως), προπαγανδζοντας πως, αν οι διοι αποχωρσουν, η μειοντητα θα υποδουλωθε, θα εκδιωχθε ακμα και θα κατασφαγε απ την πλειοψηφα: και στην προκειμνη περπτωση αυτ προπαγνδισαν οι γγλοι στους Τουρκοκυπρους, οι οποοι συνεργστηκαν ανοιχτ με τους γγλους κατ των Ελλνων. σο για την Τουρκα, αυτ εχε αποφασιστικ επιρρο επνω στους Τουρκοκυπρους. Εχε επσης επενδσει πολλ –και διαψευσθε- στη νκη των Γερμανν επ των Σοβιετικν για την οικοδμηση μιας Τουρκικς αυτοκρατορας στην Κεντρικ Ασα (ταν το νειρο του Παντουρκισμο, που περιλμβανε σαφστατα και την Κπρο ως «υποθαλσσια προκταση της Τουρκας»). Με το εθνικιστικ συνασθημα του πληθυσμο ακμα υψηλ, η Τουρκα δεν εχε λγους να μην αποδεχθε την εμπλοκ της.

           Στον νοπλο αγνα της ΕΟΚΑ (1955-59) οι γγλοι απντησαν με σκληρ αντποινα: πολλο αγωνιστς εκτελστηκαν δι’ απαγχονισμο, ξεσηκνοντας θελλα  λακν αντιδρσεων. Οι περισστεροι Τουρκοκπριοι συντχθηκαν ανοιχτ με τους γγλους, χοντας πειστε απ την προπαγνδα τους και παρακινηθε απ την Τουρκα, ετε ως αστυνομικο, ετε μσω της παραστρατιωτικς οργνωσς τους “Volkan”. (Σημεινουμε πως τα επεισδια κατ των Ελλνων της Κωνσταντινοπολης του Σεπτεμβρου 1955 γιναν σε αντποινα «για τις σφαγς των Τουρκοκυπρων απ την ΕΟΚΑ»). Κποιοι θεωρον τι «οι λληνες το ρχισαν κι οι Τορκοι απλς αντδρασαν». Τι πρεπε, δηλαδ, να γνει; Να παραμνει η Κπρος αγγλικ αποικα για να μην προκαλονται οι Τορκοι; Η προσωπικ μου εκτμηση εναι πως, αν οι Τουρκοκπριοι μεναν αμτοχοι κι η Κπρος ενωνταν με την Ελλδα, καννας δε θα τους περαζε, πως κανες δεν περαξε και τους Τορκους των Δωδεκανσων. ταν νας εθνικισμς στερος, χωρς καμμι λογικ, που απαιτοσε να μην κυβερνει η πλειοψηφα το νησ ως σνολο, αλλ χωριστ αυτοδιθεση: «Διχοτμηση (Taksim) θνατος». Δεδομνου τι ο τουρκοκυπριακς πληθυσμς δεν ταν συγκεντρωμνος ( στω πλειοψηφα) σε καμμα περιοχ της Κπρου, η λση αυτ απαιτοσε την προσφυγοποηση χι μνο χιλιδων Ελληνοκυπρων, αλλ και της πλειοψηφας των διων των Τουρκοκυπρων. μως αυτ η λση εξυπηρετοσε τους στχους της μητρας πατρδας τους. Σημεωση: ττοιες μετακινσεις πληθυσμν χωρς πλεμο εναι αδνατο να συμβον.

          Εν εχε γνει σαφς πως οι γγλοι δεν μπορον να καταστελουν το αντρτικο της ΕΟΚΑ, οι αποικιοκρτες καναν δεκτ την αρχ της χωριστς αυτοδιθεσης για λληνες και Τορκους στο νησ , πργμα που σμαινε πρακτικ διχοτμηση του νησιο και μαζικς μετακινσεις πληθυσμν. Υπ την απειλ αυτ συγκλθηκαν οι διασκψεις Ζυρχης και Λονδνου με συμμετοχ Ελλδας, Τουρκας, των δο κοινοττων και των γγλων, οι οποες κατληξαν στις αντστοιχες συμφωνες το 1959. Αυτς προβλεπαν ανεξαρτησα της Κπρου, με τις τρεις χρες ως εγγυτριες δυνμεις με δικαωμα επμβασης (χωρς να διευκρινζεται αν εννοεται στρατιωτικ επμβαση και μλιστα μονομερς) και δικαωμα veto των Τουρκοκυπρων σε λες τις αποφσεις του κρτους (μσω του Τορκου αντιπροδρου της Κυπριακς Δημοκρατας και χωριστν πλειοψηφιν σε ελληνοκυπριακ και τουρκοκυπριακ βουλ για τα νομοσχδια).

          Εναι γνωστ τι ο Μακριος δχθηκε τις συμφωνες υπ τον εκβιασμ του λληνα πρωθυπουργο Κ. Καραμανλ. Στην ουσα, και οι δο κοιντητες θερησαν τις συνθκες αυτς ως μια προσωριν ανακωχ, με ισχυροποηση των θσεν τους, στε να επιτχουν, οι μεν λληνες την νωση, οι δε Τορκοι τη διχοτμηση. Οι Τουρκοκπριοι εχαν αποκτσει ναν ττοιο μηχανισμ: μποροσαν με συνεχ βτο να οδηγσουν το κρτος σε παρλυση, και με ταυτχρονη πυροδτηση της βας να καλσουν την Τουρκα να επμβει «νομμως». Οι Ελληνοκπριοι θεωροσαν τι η υπεροχ τους στο νησ ταν συντριπτικ, και τι με την αποχρηση των γγλων θα επβαλαν τελικ τις θσεις τους- προφανς δια της βας, αν χρειαζταν.

 


(0)mXcomment 1.0.6 © 2007-2018 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved
< Prev

 

© 2008-2018 ..: Www.TharrosGnomis.Gr :..