/

A+ | A- | Reset

ff

ff

ff

ff

ff

ff

ff

ff

ff
arrow arrow ( ')
( ')
 
15-04-2008 22:53

       πως δη τονστηκε στο προηγομενο ρθρο, το Κυπριακ σνταγμα ταν ντονα διχαστικ: απαιτοσε για το καθετ τη συνανεση δο κοινοττων που τρεφαν αντιπθεια η μια για την λλη. Τα τρα χρνια που διρκεσε η ειρνη στην Κπρο (1960-1963) καταναλθηκαν σε διακοινοτικς διαμχες, που παρλυαν το κρτος σε κθε βμα, μσω της σκησης veto απ τον Τορκο αντιπρεδρο τις τουρκικς ψφους στα διοικητικ ργανα. Στο εξωτερικ πεδο, ο Μακριος, ως πρεδρος, αντ να ενισχσει τους δεσμος με τη Δση πως εχονταν οι εγγυτριες δυνμεις, και με τη στριξη του  κομμουνιστικο κμματος ΑΚΕΛ, στρφηκε στην ανπτυξη σχσεων με τη Σοβιετικ νωση και το κνημα των Αδεσμετων. Η κνησ του αυτ ταν δικαιολογημνη: προβλποντας το αδιξοδο, ξερε τι οι Αγγλοαμερικανο σε περπτωση νας κρσης, θα επανφεραν το σχδιο διχοτμησης της Κπρου μεταξ Ελλδας και Τουρκας, το οποο συνεπαγταν προσφυγοποηση μεγλου ποσοστο Ελλνων. ρα ταν επμενο να στραφε σε αυτος που εχαν συμφρον να τον ενισχσουν στην προβλεπμενη αντιπαρθεση με τη Δση.

       Τελικ, η ναρξη της νας κρσης γινε ταν ο Μακριος πρτεινε το 1963 στους Τουρκοκπριους (Τ/Κ) τα «13 σημεα», 13 τροποποισεις στο Σνταγμα. Μεταξ των σημεων ταν η κατργηση του veto του αντιπροδρου και των χωριστν πλειοψηφιν στα ργανα του κρτους. Ουσιαστικ πρτεινε να κρτος που η πλειοψηφα θα διοικοσε και τα δικαιματα της μειοψηφας θα προστατεονταν επαρκς. Οι Τ/Κ δωσαν αρχικ την εντπωση τι θα συμμετσχουν σε συνομιλες. Τους πρλαβε, πως και να χει, η απρριψη των σημεων απ την Τουρκα. Οι Τ/Κ κατγγειλαν κατπιν  τα «13 Σημεα» ως προσπθεια μονομερος ανατροπς των συμφωνιν Ζυρχης- Λονδνου.

       Μσα σ’ αυτ το κλμα η αφορμ ταν θμα χρνου να δοθε. Στο γαλμα του Μρκου Δρκου, ρωα της ΕΟΚΑ, στην Λευκωσα, εξερργη βμβα και σε λγες μρες σημειθηκε επεισδιο στην τουρκικ συνοικα της πλης. Μια αστυνομικ περπολος αποτελομενη απ λληνοκπριους σταμτησε μια ομδα Τ/Κ για λεγχο επειδ υπρχε η υπνοια τι μετφεραν πλα. Μαζετηκε κσμος και ακολοθησε λογομαχα αστυνομικν και Τορκων. Ξαφνικ οι Τορκοι που ταν οπλισμνοι ρχισαν να πυροβολον και οι αστυνομικο ανταπδωσαν. Τελικ σκοτθηκαν νας ντρας και μια γυνακα Τουρκοκπριοι, εν νας Τορκος κι νας λληνας τραυματστηκαν (1).

       Σντομα η βα γενικεθηκε σε λο το νησ μεταξ των παραστρατιωτικν οργανσεων των δο κοινοττων. Η Τουρκα με αφορμ τις σκληρς μχες σε ναν Τ/Κ θλακα στα Κκκινα (1964) βομβρδισε την Κπρο και απελησε με εισβολ. Η Ελλδα σε απντηση στειλε στην Κπρο την ΕΛΔΥΚ/Μ, μια μεραρχα ελληνικο στρατο για την μυνα σε ενδεχμενη τουρκικ επθεση. Οι Τ/Κ τελικ περιορστηκαν σε μικρος θλακες, συνθως γρω απ τα χωρι τους, συνολικς κτασης 3% του εδφους της Κπρου που ο  μεγαλτερος περιλμβανε τον Τουρκικ τομα της Λευκωσας. Μεταξ των νοπλων ομδων παρεμβλθηκαν δυνμεις του ΟΗΕ. Οι Τ/Κ αξιωματοχοι, αλλ και οι απλο υπλληλοι και αστυνομικο, αποχρησαν απ λα τα ργανα του κρτους δηλνοντας πως δεν αναγνωρζουν την κυβρνηση του Μακαρου, αλλ μνο τον Τορκο αντιπρεδρο.

       Στο διπλωματικ πεδο, οι μχη ταν εξσου σκληρ: οι Αγγλοαμερικανο επανφεραν το σχδιο διχοτμησης, μως το θμα διεθνοποιθηκε γργορα και φτασε στο Συμβολιο Ασφαλεας του ΟΗΕ. Εκε, η Κπρος με την υποστριξη της ΕΣΣΔ κρδισε τη μχη: καταδικστηκε οποιαδποτε απειλ εισβολς της Τουρκας και αναγνωρστηκε η κυβρνηση Μακαρου ως η μοναδικ νμιμη κυβρνηση της Κπρου και ως υπεθυνη για την τξη στο νησ. Οι διες οι ΗΠΑ απαγρευσαν στην Τουρκα να εισβλει φοβομενες εμπλοκ της ΕΣΣΔ.

       Επρκειτο για να διπλωματικ θραμβο για την Κπρο. Εναι δσκολο να υποθσει κανες πως ταν ο Μακριος πρτεινε τα 13 Σημεα επιδωκε την πυροδτηση της βας τσο γργορα. Πιστεω μως πως ταν προετοιμασμνος για αυτν. Οι Τ/Κ βαλαν σε εφαρμογ τη στρατηγικ τους: κρατικ αδιξοδο, πυροδτηση της βας, ανυπακο στην κυβρνηση της Κπρου, κκληση για επμβαση της Τουρκας. μως, σ’ αυτ τη φση δεν το πτυχαν: ο ΟΗΕ θερησε πως οι Συνθκες δεν αναφρονταν σε δικαωμα μονομερος στρατιωτικς επμβασης των εγγυητριν δυνμεων και τι προεχε η αρχ της κρατικς κυριαρχας και της ανεξαρτησας ενς κρτους μλους του. Η δε αμριστη κλυψη της ΕΣΣΔ στην Κπρο, κανε τους Αμερικανος να απαιτσουν απ την Τουρκα να μην επιτεθε. Αντθετα, οι λληνες εχαν πετχει τους στχους τους: λγω της υπεροχς τους στο νησ περιρισαν τους Τορκους στο 3% του εδφους, κρδισαν τον απλυτο λεγχο του κρτους, τη διατρηση της διεθνος αναγνρισης της κυπριακς κυβρνησης και, τουλχιστον προσωριν, επαρκ ασφλεια απ μια τουρκικ εισβολ.

 

  (1) Γιννου Ν. Κρανιδιτη, Το Κυπριακ πρβλημα (1960-1974), Θεμλιο 1984


(0)mXcomment 1.0.6 © 2007-2018 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved
< Prev   Next >
© 2008-2018 ..: Www.TharrosGnomis.Gr :..