/

A+ | A- | Reset

ff

ff

ff

ff

ff

ff

ff

ff

ff

ΜΕΤΑΞΥ ΣΦΥΡΑΣ ΚΑΙ ΑΚΜΟΝΟΣ, Καφφεσκης Εμμανουλ, Παπαζσης 2014

 

Το βιβλο αναφρεται στη δραματικ περοδο της Κατοχς και Απελευθρωσης στη Μεσσηνα απ το 1941 ως το 1944. Επιχειρε μια διεισδυτικ ματι στα γεγοντα, τα οποα με ιδιατερη φροντδα παρουσιζει κατ το δυνατν με τρπο αντικειμενικ. Ταυτχρονα διατυπνει και να ερμηνευτικ πλασιο για το τι πραγματικ συνβη τα ταραγμνα σο και κρσιμα εκενα χρνια.

   ταν γινε σαφς τι ο εμφλιος πλεμος χι απλ ταν αναπφευκτος αλλ εχε δη, με ευθνη του ΕΑΜ, αρχσει, η πλειοψηφα των πολιτν της περιοχς, πολλο εκ των οποων κινδνευαν μεσα απ αυτ, δεν δχτηκε να επιλξει μεταξ μιας ιδεολογας με την οποα διαφωνοσε των δυνμεων συνεργατν των Γερμανν. Οι νθρωποι αυτο παρμειναν επ μακρν πραγματικ μεταξ σφρας και κμονος, μη χοντας κποια νοπλη δναμη να τους προστατεσει, απλ ελπζοντας πως με την Απελευθρωση η λογικ θα πρυτανεσει και οι σφαγς αμχων θα αποφευχθον.

   Φροδες ελπδες: ταν οι Γερμανο φεγουν, απομνει η τελικ μχη αλλ και οι ευρεες εκκαθαρσεις χιλιδων μαχων αντιφρονοντων, οι οποες αποτλεσαν τα εμπειρικ δεδομνα στα οποα στηρχθηκε ο αντικομμουνισμς των επμενων ετν.

 

 

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ, Μαρνα Παναγιωτκη, Ιωλκς, 2014

Η ποιτρια Παναγιωτκη Μαρνα  η οποα χει εκδσει μχρι σμερα ξι ποιητικς συλλογς, συνεργζεται με τον εκδοτικ οκο «Ιωλκς» προκειμνου να εκδσει να νο βιβλο, στο οποο εκφρζει τα βαθτερα συναισθματ της για τη ζω, τη μοναξι και τη φθορ που αυτ επιφρει, εν παρλληλα εξυμνε τον αγν και τρυφερ ρωτα αλλ και την αγν φιλα που δνουν νημα στη ζω της.

Στχος της ποιτριας εναι να αγγξει την ευασθητη ψυχ του αναγνστη και να τον οδηγσει μσα απ να εσωτερικ ταξδι στην κθαρση και τον εξαγνισμ απ τα βαρδια που τον καταβλουν.

Ο αναγνστης παρνει μρος σε να εσωτερικ ταξδι, που ταυτζεται με την ποηση της Μαρνας Παναγιωτκη και οδηγεται στην αποτναξη των δεσμν της μονοτονας, της ρουτνας και της δυστυχας.

 

      

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΖΩΗ, Μαρνα Παναγιωτκη, Ηρκλειο 2011

Η να ποιητικ συλλογ της Μαρνας  Παναγιωτκη με ττλο «Επιστροφ στη ζω» αποτελε κατθεση και κθαρση ψυχς, καθς εξυμνε την αγπη για τη ζω, τον ρωτα, τη γνση ως θεο δρο, καθς και τη διξοδο του αναγνστη στη Βουδαπστη ως πολιτιστικο προορισμο και πορεας διαφυγς. Επσης, γνεται αναφορ στη μοναξι, τη ρουτνα, την απελπισα και τη συμβατικτητα της καθημερινς ζως καθς αυτ εκτυλσσεται μσα στο χρο εργασας.

Η φθορ των ανθρωπνων σχσεων εναι αναμφισβτητη, αλλ πντα υπρχει η ελπδα να διαγρψουμε το παρελθν και να πορευθομε με αισιοδοξα, με θετικ σκψη στο παρν και στο μλλον. Τλος, η ποιτρια προτενει την ανσταση ζως τσι στε να ξεπερσουμε την κρση και να προχωρσουμε μπροστ με σθνος και θετικ ενργεια. Επιστροφ στη ζω σημανει ακρωση του παρελθντος και ανψωση του παρντος και του μλλοντος.

Διατθεται στα βιβλιοπωλεα Φωτδεντρο, Αναλγιο, Κυρικης και Κχλη του Ηρακλεου Κρτης.

 

ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΟΝΕΙΡΑ, Μαρνα Παναγιωτκη, Ηρκλειο 2010.

Μια να, ολοκανουργια δουλει της νας ποιτριας, ακμα καλτερη -κατ την κρση μας- απ τις προηγομενες. Με λυρισμ, συναισθηματισμ, ευαισθησα και ωριμτητα η ποιτρια στοχζεται  στον κσμο των ερωτικν και χι μνο συναισθημτων, σε μια κατθεση και κθαρση ψυχς με ιδιατερα αξιλογο αποτλεσμα. (Διατθεται στα βιβλιοπωλεα Κχλη, Αναλγιο και Φωτδεντρο του Ηρακλεου Κρτης).

 

Ο ΠΟΡΦΥΡΟΣ ΗΛΙΟΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ, Μαρνα Παναγιωτκη, Ηρκλειο 2008.

Με την ποιητικ αυτ συλλογ η συγγραφας ξεδιπλνει ακμα περισστερο τις ποιητικς της δυναττητες. Εναι μια κατθεση και κθαρση τς ψυχς της που τα ερωτικ ποιματα κυριαρχον και τα συναισθματα πλημμυρζουν, με κυραρχη την ευαισθησα, την τρυφερτητα αλλ και την ωριμτητα. (Διατθεται στα βιβλιοπωλεα Αναλγιο, Φωτδεντρο και Κχλη του Ηρακλεου Κρτης.)

 

Η ΟΥΤΟΠΙΑ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ, Μαρνα Παναγιωτκη, Ηρκλειο 2007.

Η συνχεια του λογοτεχνικο ργου της τη βρσκει να κατακτ νους ποιητικος και εκφραστικος δρμους. Με την δια τρυφερτητα και ευαισθησα, που την διαπερν μχρι το βθος της παρξς της, δνει μια ποιητικ συλλογ εμφανς πιο αισιδοξη, που σως τελικ η ευτυχα να μην εναι τσο ουτοπικ… (Διατθεται στα βιβλιοπωλεα Κχλη, Φωτδεντρο, Αναλγιο και Ποηση του Ηρακλεου Κρτης.) 


ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΦΥΓΗΣ, Μαρνα Παναγιωτκη, Εκδσεις Γαβριηλδης 2006.

Η πρτη πανελλνιας κυκλοφορας ποιητικ συλλογ της νας ποιτριας Μαρνας Παναγιωτκη εναι αναμφβολα, φοβερ αξιλογη. Εναι να βιβλο γεμτο με δυνατ συνασθημα, γραμμνο μσα απ προσωπικ βιματα. Ψχνοντας για ευαισθησα, αγπη και τρυφερτητα, η ποιτρια εμπλκεται σε μια ατρμονη αναζτηση σε κθε βμα της οποας καιροφυλακτε η απογοτευση. Ζητ τσι εναγωνως μια ξοδο διαφυγς, η οποα εναι ορατ σο υπρχει ελπδα και διθεση για αγνα και ζω.

 

ΧΙΟΝΙ, Ορχν Παμοκ, Εκδσεις Ωκεανδα 2007.

να συναρπαστικ μυθιστρημα απ τον Τορκο νομπελστα Ορχν Παμοκ. Μια φανταστικ ιστορα που προκειμνου για την Τουρκα μοιζει να βγανει απ την καθημεριν πραγματικτητα και την πρσφατη ιστορα της. Συνδυζοντας την ευαισθησα και το συναισθηματισμ με την ωμ βα, ο Παμοκ διηγεται την επιστροφ στην Τουρκα ενς Τορκου πολιτικο εξριστου και συγγραφα, του Κα. Ο Κα, πρην αριστερς, καλεται να επιβισει επιλγοντας μεταξ Κεμαλισμο και Ισλαμισμο και καταφρνει να  ισορροπε αριστοτεχνικ μχρι το τελικ λμα του στο κεν.

 

Η ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΖΩΗ, Ορχν Παμοκ, Εκδσεις Ωκεανδα, 1999.

Με τη γνωστ συγγραφικ δειντητ του ο Παμοκ μας μεταφρει σε μια φανταστικ, αλληγορικ ιστορα ανθρπων που τους συνδει η ανγνωση ενς μυστηριδους βιβλου. Το βιβλο αυτ χει την ικαντητα να αλλζει τη ζω σων ανθρπων το διαβζουν. Κατ τη γνμη μας, μια αλληγορα για την διαδρομ της μαρξιστικς αριστερς στην Τουρκα. Ιδεολογικ αφοσωση και απογοτευση, ερωτικ συναισθματα και παρακρατικο μηχανισμο δημιουργον να ακμα εκπληκτικ μυθιστρημα με ανατρεπτικ κατληξη.

 

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΥΣΤΕΡΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ 150-750 μ.Χ., Peter Brown, Εκδσεις Αλεξνδρεια 1998

να πλρες ιστορικ βιβλο για τον κσμο της μετβασης απ την ειδωλολατρα στο Χριστιανισμ, μιας περιδου ελχιστα γνωστς στις λεπτομρειες της. Ο συγγραφας δεν περιγρφει απλ τα γεγοντα αλλ προσπαθε να βρει τις κινητριες δυνμεις πσω απ αυτ. Η ερμηνευτικ του πρταση ωστσο δεν επηρεζει την αμεροληψα της εξιστρησης.

 

ΕΘΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ ΑΓΩΝΙΑΣ, E. R. Dodds, Εκδσεις Αλεξνδρεια 1995

Μια συναρπαστικ συγκριτικ ανλυση για το Χριστιανισμ και την ειδωλολατρα της στερης αρχαιτητας. Επικεντρνεται στο πς οι δο θρησκεες αντιμετπισαν τις  πνευματικς αναζητσεις της κοινωνας στην οποα απευθνονταν. Οι απαντσεις αυτς επηραζαν μεσα τη στση των ανθρπων απναντι στον υλικ, τον θεκ και το μεταφυσικ κσμο.

 

ΚΑΛΟΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΣ, ΚΑΚΟΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΣ, Μαχμοντ Μαμντνι, Εκδσεις Μελνι 2006

Μια ενδιαφρουσα ανλυση για τον "πλεμο κατ της τρομοκρατας", τις βαθτερες ρζες των γεγοντων της 11ης Σεπτεμβρου και την αντθεση της Δσης με το Μουσουλμανικ κσμο. Με μια επιστημονικ οπτικ, φωτζονται πλευρς του προβλματος  αθατες στους ευρωπαους αλλ κοιντυπες για τους μουσουλμανικος πληθυσμος λου του κσμου.

 

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, Erik Zurcher, Αλεξνδρεια 2004

Μια ιστορα της στερης Οθωμανικς αυτοκρατορας και της Τουρκικς δημοκρατας. Αναλονται οι εσωτερικς δυνμεις  που θησαν την Τουρκα σε συγκεκριμνες επιλογς κυρως του τελευταου αινα. να χρονικ που λγω της εξωτερικς οπτικς γωνας του συγγραφα δνει μια τελεως διαφορετικ εικνα απ αυτν που η δια η Τουρκα θλει να προβλλει προς τα ξω. 

 

ΓΙΑΣΑΣΙΝ ΜΙΛΛΕΤ-ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ, Νκος Μαραντζδης, Πανεπιστημιακς Εκδ. Κρτης, 2004

Η ιστορα των τουρκφωνων Ελλνων του Δυτικο Πντου πριν και κατ τη Μικρασιατικ Καταστροφη, κατπιν εντς  του Ελληνικο Κρτους και κυρως κατ τη διρκεια της Κατοχς. Μια αυστηρ επιστημονικ προσγγιση με εξαιρετικ ακριβ και χωρς προκαταλψεις παρουσαση των πραγματικν γεγοντων. 

 
© 2008-2018 ..: Www.TharrosGnomis.Gr :..