/

A+ | A- | Reset

ff

ff

ff

ff

ff

ff

ff

ff

ff
arrow arrow ( ')
( ')
 
10-08-2008 20:19

   Αμσως μετ την απφαση του Συμβουλου Ασφαλεας ο αμερικανικς παργοντας κινθηκε για λση του Κυπριακο με βση τα δικ του συμφροντα. Το 1ο και 2ο σχδιο τσεσον (απ το νομα του Αμερικανο διπλωμτη που το κατρτισε) προβλεπε την νωση της Κπρου με την Ελλδα και την παραχρηση στην Τουρκα εκτεταμνης στρατιωτικς βσης στο νησ. Ουσιαστικ, επρκειτο για παραχρηση τμματος της Κπρου στην Τουρκα σε αντλλαγμα για την νωση του υπολοπου με την Ελλδα. Για το ΝΑΤΟικ παργοντα ταν η ιδανικ λση: ικανοποιοσε την Τουρκα και μερικς το ελληνικ ατημα για νωση και, κυρως, διλυε την Κυπριακ Δημοκρατα που εχε αντινατοκ προσανατολισμ και θεωρονταν απ τους Αμερικανος ως "η Κοβα της Μεσογεου".

   Η Τουρκα δχθηκε το σχδιο τσεσον στην 1η μορφ, που προβλεπε τουρκικ κυριαρχα στη βση και χι το 2ο σχδιο, που προβλεπε απλ ενοικαση. Η ελληνικ πλευρ απρριψε και τα δο μετ απ την ντονη αντδραση του Μακαρου στη συμβιβαστικ διθεση του πρωθυπουργο Γ. Παπανδρου.

   Οι ελληνικς κυβερνσεις των ετν 1965-67 (κυβερνσεις της Αποστασας, ουσιαστικ ανδρεκελα του βασιλι Κωνσταντνου) ρχισαν να διαπραγματεονται με την Τουρκα ερμην της Κυπριακς κυβρνησης. Πρτη τους μριμνα ταν μια γργορη λση που θα εξυπηρετοσε ταυτχρονα τα νατοκα συμφροντα. Θεωροσαν γενικ τι η Ελλδα πρπει να χει γνμη στη χραξη της ελληνικς γραμμς (καθτι κινδυνεει ανα πσα στιγμ να συρθε σε πλεμο), τι η παραχρηση τμματος της Κπρου στην Τουρκα εναι λογικ ανττιμο για την νωση του υπολοπου με την Ελλδα, αλλ και τι η λση αυτ μπορε να επιτευχθε με χωρς τη συμφωνα του Μακαρου, ακμα και με "μονομερες ελληνικς ενργειες". Ο Μακριος αντθετα δεν μποροσε να απδεχθε την προσφυγοποηση χιλιδων Ελλνων, την εγκατλειψ τους στο λεος του τουρκικο στρατο.  Πστευε τι οι Ε/Κ εναι νικητς στο πεδο της μχης και πως οι Τ/Κ δε θα μποροσαν να αντξουν για πολ στην απομνωση. Μποροσε επσης βσιμα να ελπζει πως αν οι ελληνικς δυνμεις δε χρησιμοποιοσαν πρτες βα εναντον κποιου τουρκοκυπριακο θλακα, η Τουρκα δε θα εχε αφορμ για να επμβει.

   Το Νομβριο του 1967 (και εν στην Ελλδα κυβερνοσε η δικτατορα του Παπαδπουλου) η Εθνοφρουρ της Κπρου, στρατς Ε/Κ που διοικονταν απ Ελλαδτες αξιωματικος, επιτθηκε στον τουρκικ θλακα Κοφνου- Αγ. Θεοδρων. Εναι γεγονς πως η κταση της επθεσης και οι δυνμεις που χρησιμοποιθηκαν για αυτν ταν δυσανλογες με την τουρκικ πρκληση. Παραμνει αμφβολο αν η Κυπριακ κυβρνηση ταν ενμερη εκ των προτρων για την επιχερηση, η δε ταχτατη αντδραση της Εθνοφρουρς χει δημιουργσει υπνοιες για προσχεδιασμνο επεισδιο. Η Τουρκα ακολοθως αντδρασε και απελησε με εισβολ. Η χοντα των Αθηνν κτω απ την πεση των ΗΠΑ δχθηκε να απσρει απ την Κπρο την ΕΛΔΥΚ-Μ, αφνοντας το νησ ανυπερσπιστο. 

   Το 1968 ρχισαν οι δικοινοτικς συνομιλες. Η χοντα των Αθηνν πεζε την Κπρο για υποχωρσεις. Ταυτχρονα με τη σσταση της τρομοκρατικς οργνωσης "ΕΟΚΑ Β'" (η οποα υποστριζε το ατημα της νωσης το οποο εχε "προδσει" ο Μακριος) προσπαθοσε να αποσταθεροποισει την κυβρνηση ενεργντας ακμα και αππειρες δολοφονας κατ του Προδρου. Επσης σε μυστικ συμφωνα Ελλδας και Τουρκας, οι δο χρες αναλμβαναν να επιβλουν τις θελσεις τους στις δο κοιντητες. 

   Η χοντα, μσα στο αντικομμουνιστικ της μνος, θεωροσε πρτιστο πατριωτικ καθκον την εκδωξη του Μακαρου και χι την ευνοκ λση του Κυπριακο. λλωστε ο Μακριος ταν παρδειγμα λληνα ηγτη που μχρι στιγμς εχε χειριστε με επιτυχα να εθνικ ζτημα και μλιστα κντρα στις νατοκς βουλσεις. Η ιδεολογικ τφλωση των δικτατρων τους κανε να πιστεουν πως οι ΗΠΑ αλλ και η Τουρκα θα ευνοοσαν τη στρατιωτικ επιβολ μιας φιλονατοκς κυβρνησης στην Κπρο. Δεν βλεπαν μως το προφανς: δεδομνου τι οι συμφωνες Ζυρχης- Λονδνου εχαν καταρρεσει, το μνο ανχωμα σε μια τουρκικ εισβολ ταν η διεθνς αναγνριση της κυβρνησης Μακαρου και η παραδοχ του ΟΗΕ τι οι συνθκες δεν αναφρονταν σε μονομερ στρατιωτικ επμβαση. Τι επρκειτο να συμβε αν η Ελλδα επενεβαινε πρτη, στρατιωτικ και μονομερς, ανατρποντας την κυβρνηση Μακαρου; Το πιο πιθαν εναι τι η χοντα εχε συμφωνσει την ανατροπ του Μακαρου με τις ΗΠΑ και την Τουρκα πολ πριν το 1974 και εχε πειστε απ τις υποσχσεις των Αμερικανν τι η Τουρκα δε θα επενβαινε.

  Ο Μακριος ανχθηκε την υπονμευση και δεν συσχτιζε στις δηλσεις του τη χοντα και την ΕΟΚΑ Β'. Θεωροσε απθανο να πραξικπημα, απλ περμενε νες αππειρες κατ τις ζως του. Πστευε τι οι δικττορες μπορε να ταν πινια των ΗΠΑ, χι μως και προδτες. Και μως, ταν προδτες. 

  Το καλοκαρι του 1974 η τρομοκρατα της ΕΟΚΑ Β' ξφυγε απ κθε ριο. Η κυβρνηση αποφσισε να δρσει αποφασιστικ. Τον Ιονιο η αστυνομα ουσιαστικ εξρθρωσε την οργνωση, συλλαμβνοντας την ηγεσα και αποκαλπτοντας το αρχηγεο της. Στα αρχεα της υπρχαν σαφ στοιχεα μεσης εμπλοκς της ελληνικς χοντας. Ο Μακριος με επιστολ του στους δικττορες, που διρρευσε στον τπο,  ζητοσε την αποχρηση απ το νησ των Ελλαδιτν αξιωματικν της Εθνοφρουρς, κατηγορντας τη χοντα τι προσπαθοσε να προκαλσει εμφλιο πλεμο στην Κπρο.

   Αντ λλης απντησης η χοντα δωσε την εντολ για την ανατροπ του Μακαρου. Στις 15 Ιουλου  η Εθνοφρουρ επιτθηκε στο Προεδρικ Μγαρο στη Λευκωσα. Ο Μακριος κατρθωσε να διαφγει στο εξωτερικ. Οι πραξικοπηματες ρισαν "Πρεδρο" το Νκο Σαμψν. Ο Τορκος πρωθυπουργς Ετζεβτ μετ απ βολιδοσκπηση της Βρετανικς κυβρνησης εδωσε εντολ για εισβολ. Στις 20 Ιουλου 1974, αποφρδα ημρα για τον Ελληνισμ, τα τουρκικ στρατεματα αποβιβζονται κοντ στην Κερνεια. Μσα σε 3 μρες καταλαμβνουν το 10% της Κπρου, διατηρντας στη συνχεια τις θσεις τους. 

   Αξζει να σημειωθε η στση της δημοκρατικς κυβρνησης υπ τον Κ. Καραμανλ, που ανλαβε την εξουσα στις 24 Ιουλου. Πραν μιας τυπικς και περιορισμνης αποστολς ενισχσεων στην Κπρο, ο Καραμανλς θεωροσε τι το θμα μπορε να λυθε πολιτικ. τι η Τουρκα, που δεν επενβη πρτη, δεχνει διθεση συνεργασας μη συνεχζοντας την κατληψη εδαφν και τι οι ΗΠΑ που του ζτησαν να μη διαλσει το ΝΑ σκλος του ΝΑΤΟ κηρσσοντας πλεμο στην Τουρκα, θα εξασφλιζαν μια συμβιβαστικ λση. Μλις οι ΗΠΑ διαπστωσαν την απλυτη αποκομηση του Καραμανλ, δωσαν το σνθημα του Αττλα 2, με τον οποο η Τουρκα κατλαβε το 37%της Κπρου, σκοτνοντας χιλιδες λληνες και εκτοπζοντας 200.000 ανθρπους. Η Ελλδα πλι δεν αντδρασε: πιστεω τι ο Καραμανλς απλ δεν εχε το ψυχολογικ σθνος να διαχειριστε μια εμπλεμη κατσταση, ακμα και περιορισμνη. Ακολοθως οι Τ/Κ του ελεθερου τμματος συγκεντρθηκαν στα Κατεχμενα. 

   Η στση του Καραμανλ δικαιθηκε αργτερα στα μτια των Ελλαδιτν λων των πολιτικν αποχρσεων, κτι που εναι μεν λογικ, αλλ ηθικ ανεπτρεπτο. Η γνμη μου εναι πως η Κπρος δεν πρεπε σε καμμα περπτωση να αφεθε βορ στον τουρκικ στρατ. Το σκεπτικ "δνε στον πασ αυτ που θλει, για να σ' αφνει συχο" στοιχεινει για τα περισστερα απ τα χρνια που πρασαν τη συλλογικ μας συνεδηση και την εξωτερικ μας πολιτικ.

 

 

 

 


(2)
: , 12-08-2008 23:33, , Guest
1.
65 - 67 ;
 
» 

: , 12-08-2008 23:29, , Guest
2.
;
 
» mXcomment 1.0.6 © 2007-2018 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved
< Prev   Next >
© 2008-2018 ..: Www.TharrosGnomis.Gr :..