/

A+ | A- | Reset

ff

ff

ff

ff

ff

ff

ff

ff

ff

(1941-1945).
 
03-09-2008 00:26

Εναι να δσκολο θμα, που εμπλκονται αναπφευκτα οι ιδεολογικς και πολιτικς πεποιθσεις του κθε ατμου. Εναι σκπιμο πιστεω, προτο αρχσω την αναφορ στα γεγοντα και την ερμηνεα τους, να ξεκαθαρσω το εννοιολογικ μου πλασιο.

Τοποθετ τον εαυτ μου στο Δημοκρατικ χρο. Ως εκ τοτου, πιστεω τι οι πολιτικς διαφορς πρπει να λνονται μσω της δημοκρατικς μεθδου, δηλαδ μσω εκλογν και δημοψηφισμτων. Μνο ταν μια λακ πλειοψηφα καταπιζεται απ να σστημα στηριγμνο στη μειοψηφα και χουν αποτχει λες οι λλες λσεις, ττε δικαιολογεται η προσφυγ στη βα. Και πιστεω πως οι κομμουνιστς δεν ταν ποτ πλειοψηφα στην Ελλδα. Μετ την αποχρηση των Γερμανν θα πρεπε οι πολιτικς δυνμεις να συμφωνσουν σε δο πργματα: δημοψφισμα για το πολιτειακ ζτημα και εκλογς για ανδειξη κυβρνησης. Και τα δο πραγματοποιθηκαν, αλλ εν τω μεταξ εχε χυθε -και ακμα χυνταν- πολ αμα, και η λση του προβλματος δθηκε πιο πολ στρατιωτικ. Η ομαλ εξλιξη των πραγμτων το πιθαντερο εναι να οδηγοσε σε κατργηση της μοναρχας και μια κυβρνηση συνεργασας Κντρου-Αριστερς. Ποιος δεν φησε να εξελιχθον ομαλ τα πργματα; Αυτ θα προσπαθσω να απαντσω στο παρν δοκμιο. [Σημεωση: η εκτμησ μου για το ποσοστ των κομμουνιστν στην Ελλδα το 1944 εναι γρω στο 30%. Για τη διαμρφωσ της λαβα υπ’ ψιν το αποτλεσμα του δημοψηφσματος του 1946 αλλ και τα ποσοστ των αριστερν κομμτων μετεμφυλιακ.]

Παρ την κατρρευση της Ελλδας απ τη γερμανικ επθεση της 6ης Απριλου 1941 και την κατληψη της χρας απ τους εισβολες και τους συμμχους τους, ο λας εχε τη διθεση να συνεχσει την αντσταση. Υπρξαν πολλς τοπικς πρωτοβουλες για σσταση αντιστασιακν ομδων, αλλ οι περισστερες εξουδετερθηκαν γργορα απ τις δυνμεις κατοχς. Εναι αλθεια τι τα δημοκρατικ και δεξι κμματα αδρνησαν. Το μνο κμμα που διθεσε το μηχανισμ του σ’ λη την Ελλδα για την αντσταση ταν το ΚΚΕ, τα μλη του οποου κατεχαν επ πλον και το knowhow να δρουν εν κρυπτ. τσι το ΚΚΕ δρυσε μαζ με λλα μικρτερα κμματα τον Σεπτμβριο του 1941 το Εθνικ Απελευθερωτικ Μτωπο (ΕΑΜ) που εχε σαν στρατιωτικ σκλος του τον ΕΛΑΣ (Ελληνικς Λακς Απελευθερωτικς Στρατς).

Η στση του ΚΚΕ κατ τη διρκεια του ελληνοταλικο πολμου υπρξε αμφιλεγμενη. Εν ο Γ. Γ. του Νκος Ζαχαριδης με μια πρτη επιστολ του απ τη φυλακ προς υπουργ του Μεταξ τασσταν υπρ της αντστασης στους επιδρομες, με να επιστολ του στο Μεταξ του υποδεκνυε να ζητσει τη μεσολβηση της ΕΣΣΔ για να λξει η εμπλοκ της Ελλδας σε ναν «ιμπεριαλιστικ πλεμο». Εναι σαφς τι η δετερη αυτ επιστολ στλθηκε μετ απ υπδειξη της Μσχας, συμμχου ττε του Χτλερ.

Το ΕΑΜ στην αρχ καλοσε το λα σε αντσταση κατ των κατακτητν και δλωνε τι μετ την απελευθρωση ο λας θα αποφσιζε αδσμευτος για το πολιτειακ και θα εξλεγε ελεθερα την κυβρνηση. Απουσαζε οποιαδποτε αναφορ στη Λακ Δημοκρατα, πολ περισστερο η αναφορ σε μια κομμουνιστικ επανσταση. Εναι σαφς τι το ΕΑΜ απκρυπτε τον κομμουνιστικ του χαρακτρα προσπαθντας να εντξει στους κλπους του και μη κομμουνιστς. Με δεδομνο το κεν που εχαν αφσει οι λλες πολιτικς δυνμεις και τη διθεση των Ελλνων να αντισταθον, οι τξεις του ΕΑΜ σντομα πκνωσαν και με μη κομμουνιστς μαχητς. Ταυτχρονα με το ΕΑΜ δροσαν ο ΕΔΕΣ στην Πνδο, το Σνταγμα 5/42 στον Παρνασσ, η ΠΑΟ στη Β. Ελλδα, η ΕΟΚ (Εθνικ Οργνωση Κρητν) στην Κρτη κ.α.

Το ΕΑΜ σντομα απκτησε τον λεγχο σε πολλς ορεινς περιοχς της Ελλδας. Στις περιοχς αυτς οι Γερμανο δε θεωροσαν σκπιμο να εισχωρσουν, γιατ δεν εχαν μεγλη σημασα για αυτος, οι απλεις τους θα ταν μεγλες και οι φρουρς που θα φηναν σντομα θα εξουδετερνονταν πλι. Με το πλθος των μαχητν του το ΕΑΜ ρχισε να χτζει εκε τις κρατικς δομς ενς κομμουνιστικο κρτους. σοι αντιτχθηκαν μπρακτα ακμα και φραστικ στην τακτικ αυτ αναγκστηκαν να καταφγουν στις πλεις, στη γερμανοκρατομενη ζνη- στη συντριπτικ πλειοψηφα των περιπτσεων χωρς να συνεργαστον με του Γερμανος. σον αφορ τη στρατιωτικ τακτικ του, ο ΕΛΑΣ δνει την εντπωση να μην ασχολεται με την κθετη και με λες του τις δυνμεις αντιπαρθεση με τους κατακτητς, παρ να κνει συντρηση δυνμεων. Πργματι, οι μεγαλτερες μχες του ΕΛΑΣ δε δθηκαν με στρατεματα κατοχς, αλλ με τα Τγματα Ασφαλεας και τις Κυβερνητικς δυνμεις (1944). Επσης, μρος της τακτικς του ταν οι προσχηματικς επιθσεις κατ των Γερμανν, για να κψουν αυτο τα κοντιν χωρι και να αναγκαστον οι κτοικοι να βγουν στο βουν.

Απ το 1942 και μετ -ταν οι Γερμανο φανεται πως χνουν τον πλεμο- ο ΕΛΑΣ αρχζει να ζητ απ τις λλες οργανσεις να ενσωματωθον σε αυτν, αλλις θα τους επιτεθε. Πργματι, λες σχεδν οι οργανσεις της Ηπειρωτικς Ελλδας δχθηκαν την επθεση του ΕΛΑΣ, αφο πρτα συκοφαντθηκαν απ’ αυτν ως προδοτικς. Μνο ο ΕΔΕΣ επιβωσε και αυτς με τη μεσολβηση των γγλων. Οι υπλοιπες ετε ηττθηκαν, ετε αυτοδιαλθηκαν, ετε διπραξαν την προδοσα να συνεργαστον με τους Γερμανος.

Εναι σαφς τι το ΚΚΕ δεν ενδιαφερταν τσο για την αντσταση. Αυτ που κυρως θελε ταν να επιβλλει τον κομμουνισμ στην Ελλδα. Να συγκροτσει να στρατ που τη στιγμ της αποχρησης των Γερμανν να κρατσει τη χρα για τον εαυτ του. χοντας πλρη επγνωση τι οι κομμουνιστς ταν 25-30% του συνλου, δεν εχε λγους να δεχθε δημοκρατικς διαδικασες. Θεωροσε τι ττε ταν η μοναδικ ευκαιρα να ξεκαθαρσει την κατσταση στρατιωτικ, μια κι ξω, επιβλλοντας τη Λακ Δημοκρατα.

Απ την λλη οι ΕΛΑΣτες χουν δη αρχσει να σκοτνουν αμχους και χουν καταστσει σαφς τι με την απελευθρωση θα προβον σε ακμα περισστερες εκτελσεις (μσω της διαβητης ΟΠΛΑ, των εκτελεστικν αποσπασμτων του ΕΛΑΣ). Η μεγλη πλειοψηφα των Ελλνων βρσκεται μεταξ δο πυρν μη χοντας κποιον να τους προστατεσει και απλ ελπζουν πως με την απελευθρωση η εμφλια σγκρουση θα αποφευχθε και η λογικ θα πρυτανεσει. Φροδες ελπδες: ταν οι Γερμανο φεγουν, οι πακτες χουν στηθε. Απομνει μνο η μχη και η κβασ της.

Στα τλη Αυγοστου 1944 οι κατακτητς αρχζουν να αποχωρον, πρτα απ τα νησι και μετ απ την Πελοπννησο. Αμσως σπεδει στη Μεσσηνα ο ρης Βελουχιτης, επικεφαλς μεγλων δυνμεων ΕΛΑΣιτν, για να εξουδετερσει τα Τγματα Ασφαλεας (δυνμεις συνεργατν των Γερμανν στερομενων οποιασδποτε λακς νομιμοποησης). Κποιοι μαχοι, για να γλιτσουν τη ζω τους, καλπτονται πσω απ τα Τ/Α. Η Καλαμτα κυριεεται απ τους κομμουνιστς και αρχζουν οι σφαγς. Στο στρατπεδο της πλης συγκεντρνουν πολλος απλος αμχους απ λη τη Μεσσηνα και τους εκτελον. Μεγλη μχη μεταξ ΕΛΑΣ και Τ/Α δνεται στο Μελιγαλ. Οι κομμουνιστς νικον και εκτελον τους αιχμαλτους επιτπου. Την λλη μρα, με διαταγ του Βελουχιτη, συγκεντρνουν 1500 αμχος απ 13 ετν και πνω,  στην Πηγδα (πηγδι-βραθρο λγο ξω απ το χωρι). Αφο υποχρωσαν τους οικεους τους να παρακολουθσουν το θαμα, τους σκοτνουν με τσεκορια και τους πετον στο πηγδι.

Σντομα λη σχεδν η Ηπειρωτικ Ελλδα περν στον λεγχο του ΕΛΑΣ. Με διαταγ του ΚΚΕ οι τοπικς επιτροπς της χρας συντσσουν λστες προγραφν, ατμων προς εκτλεση, (πιθανν οι λστες να εχαν συνταχθε απ το 1943) , γεμτες με ανθρπους που δε συνεργστηκαν ποτ με τους Γερμανος, πως τους κατηγοροσαν. Απλ δεν ταν κομμουνιστς, ταν δημοκρατικο, βασιλικο, ακμα και τροτσκιστς, και συνθως εχαν ρθει σε αντιπαρθεση με τους ΕΛΑΣτες τα τσσερα χρνια της Κατοχς. Ουσιαστικ το ΚΚΕ εφαρμζει την τακτικ του Στλιν (ποιος δεν εναι μαζ μας εκτελεται) και εξαπολει τυφλ τρομοκρατα για να παραλσει τις αντιστσεις των μη κομμουνιστν. Συμπεριφρεται σαν να δναμη κατοχς και σαν να δνει την τελικ λση του πολιτικο προβλματος της χρας. Εξντα χιλιδες μαχοι εκτελστηκαν ως τον Φεβρουριο του 1945.

Μσα σ’ αυτ το κλμα η Αθνα απελευθερνεται τον Οκτβριο και η κυβρνηση εθνικς εντητας, με συμμετοχ του ΕΑΜ και πρωθυπουργ τον Γ. Παπανδρου, εγκαθσταται στην πλη. Τον Νομβριο να σφαγ στο Κιλκς: μετ τη νκη τους επ των Τ/Α οι κομμουνιστς εκτελον 2.200 αμχους. Πλον γνεται σαφς το τι θα επακολουθσει στην Αθνα.

Στις 3 Δεκεμβρου 1944, και εν λη η Ελλδα χει μεταβληθε σε σταλινιστικ σφαγεο, το ΚΚΕ, αρνομενο να εφαρμσει τη συμφωνα αποστρτευσης των ανταρτν και δημιουργας εθνικο στρατο, καλε σε συλλαλητριο στο Σνταγμα. Μεταξ του πλθους βρσκονταν και πολλο αντρτες. Δεν εναι σαφς το τι πραγματικ συνβη. Το πιθαντερο εναι πως οι κομμουνιστς, νοπλοι και οπλοι, κινθηκαν για να καταλβουν κυβερνητικ κτρια και δχθηκαν τα πυρ της αστυνομας. Αρκετο διαδηλωτς πεσαν νεκρο. Οι πλες της κλασης εχαν ανοξει.

Η μχη της Αθνας (Δεκεμβριαν) κρτησε ως τον Ιανουριο του 1945. 27.000 ΕΛΑΣτες επιτθηκαν στις κυβερνητικς δυνμεις (τον Ιερ Λχο και την αστυνομα) και τους γγλους, σνολο 5.000 νδρες. Με την Κυβρνηση τχθηκαν και οι τοπικο συνεργτες των Γερμανν, ουσιαστικ μως πολεμοσαν για να σσουν τη ζω τους. Αρχικ οι κυβερνητικς δυνμεις  περιορστηκαν σε μια μικρ περιοχ του κντρου της Αθνας. Η Αγγλα στειλε απ το Ιταλικ μτωπο ενισχσεις 80.000 ανδρν, σζοντας την κατσταση για την Κυβρνηση. Στις πρσκαιρα καταληφθεσες περιοχς της Αθνας οι ΕΛΑΣτες κνουν συλλψεις σε επαγγελματικ και ιδεολογικ βση. Απ τους 30.000 ομρους, μνο 1.100 γρισαν. ταν να ανατιο γκλημα που στρεψε αποφασιστικ την κοιν γνμη της πρωτεουσας κατ του ΚΚΕ.

Το Φεβρουριο του 1945 υπογρφηκε απ τα αντιμαχμενα μρη η Συμφωνα της Βρκιζας, που προβλεπε: α) αμνηστα για τα πολιτικ, χι μως τα ποινικ αδικματα, δηλαδ σοι εχαν σκοτσει θα δικζονταν κανονικ, β) πολιτικ ελευθερα για το ΚΚΕ, γ) ρση του στρατιωτικο νμου, δ) δημοψφισμα για το πολιτειακ και εκλογς για συντακτικ συνλευση, ε) τιμωρα των δοσιλγων, στ) αποστρτευση του ΕΛΑΣ, ζ) απελευθρωση των ομρων.

Οι δο πρτες φσεις του Εμφυλου εχαν τελεισει. Απμενε ο 3ος γρος (1946-49) καθς ο Ν. Ζαχαριδης, που επστρεψε απ το Νταχου, θερησε πως υπρχαν αρκετ πλα για μια ακμη προσπθεια, στω για να κοπε η Ελλδα στα δο.

Δεν παραγνωρζω τις βιαιοπραγες των εθνικν δυνμεων επ των απλν αριστερν πολιτν την περοδο που ακολοθησε. Οι απλο πολτες που σκοτθηκαν απ τις κυβερνητικς δυνμεις ταν κι αυτο αθα θματα της λης ιστορας. Η ηγεσα μως της αριστερς φρει την αποκλειστικ ευθνη που τα πργματα δε διευθετθηκαν ειρηνικ. χι μνο επλεξε τη σγκρουση, αλλ πρε και την απφαση να χσει ανατια πρα πολ αμα, που γινε, πως αναφρει αριστερς ιστορικς, η υλικ δναμη του αντικομμουνισμο για τις επμενες δεκαετες.

 (0)mXcomment 1.0.6 © 2007-2018 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved

 

© 2008-2018 ..: Www.TharrosGnomis.Gr :..