/

A+ | A- | Reset

ff

ff

ff

ff

ff

ff

ff

ff

ff
arrow arrow : ;
: ;
 
03-12-2008 20:05

Ζομε λοι αυτν τον καιρ τη «μεγλη οικονομικ κρση». Ακομε για χρεοκοπες τραπεζν, golden boys και για δυσχερες συνπειες που «ρχονται». Θερησα σκπιμο να ασχοληθ μα το θμα φωτζοντας -αν και εφσον το πετχω- ορισμνες πτυχς.

Το τραπεζικ σστημα εδρζεται στην αρχ τι οι καταθσεις μιας τρπεζας δεν υπρχουν αν πσα στιγμ στα χρηματοκιβτια, αλλ μρος τους εναι δανεισμνο στους δανειολπτες -ιδιτες, λλες τρπεζες κρτη. Η τρπεζα διατηρε στα χρηματοκιβτια μνο την στατιστικς αναγκαα ποστητα χρημτων για τις καθημερινς συναλλαγς και δανεζει λα τα υπλοιπα -το συντριπτικ μεγαλτερο μρος, μετ και την απελευθρωση της αγορς χρματος.

Μιλντας για την Ελλδα, η χρα βαθμηδν μπκε σε μια διαδικασα υπερχρωσης της κοινωνας. Οι περισστεροι πολτες πεστηκαν τι, παρ να περνς λο και πιο στερημνα, εναι καλτερα να χρωστς διαρκς και να ζεις με νεση. τσι, απ τον πλρη κρατικ λεγχο της δεκαετας του ’80 (που το κρτος ταν ο εγγυητς της μη υπερχρωσης της κοινωνας –π.χ. για τα στεγαστικ δνεια υπρχαν «δικαιοχοι» με λστες αναμονς ετν) περσαμε σε μια κατσταση που οι τρπεζες κυνηγον τους πελτες για να τους πουλσουν δνεια, χρμα. Για να διευκολνει την κατσταση αυτ, πριν λγα χρνια, η Τρπεζα της Ελλδος (ΤτΕ) αξησε απ 30% σε 40% το ποσοστ του ετσιου οικογενειακο εισοδματος που μπορε να προορζεται για δσεις δανεων, προκειμνου να δοθον κι λλα δνεια. Και τθεται τι ερτημα: πως μπορε να ζσει να τετραμελς νοικοκυρι με ετσιο εισδημα €30.000, ταν οι €12.000 πνε κατευθεαν σε δσεις δανεων; Το γελοο του πργματος εναι τι κατπιν, η ΤτΕ κανε εκκλσεις στις τρπεζες για «αυτοσυγκρτηση»…

Οι τρπεζες επσης παγκοσμως στησαν να σκηνικ που δισεκατομμρια αλλζουν χρια με ιλιγγιδη ρυθμ και τποτε δε μνει για ρα ανγκης στα χρηματοκιβτια, για να μεγιστοποιονται τα σοδα απ τους τκους. .φτιαξαν μως να σστημα εξαιρετικ ασταθς, που οποιαδποτε αδυναμα ενς κρκου θα συμπαρσυρε λη την αλυσδα. Και η κρηξη δεν ργησε να συμβε. Λγω της υπερχρωσης της αμερικανικς κοινωνας με στεγαστικ δνεια, υπρξε μια γενικευμνη αδυναμα των δανειοληπτν να τα εξυπηρετσουν κανονικ. Οι τρπεζες μως εχαν δη προγραμματσει την εσπραξη των δσεων για να πληρσουν τα χρη τους στους δανειστς τους. Κι αφο δεν εχαν αφσει χρματα στα ταμεα πραν του ελχιστου, χρεοκπησαν. Οι τρπεζες στη συνχεια που περμεναν επιστροφ των χρημτων τους απ τους χρεοκοπσαντες, χρεοκπησαν κι αυτς κ.ο.κ., τα δε μεγαλοστελχη (golden boys) των τραπεζν πραν πραγματικ τι απμεινε στα ταμεα ως αποζημωση απλυσης. Λγω της παγκοσμιοποησης της αγορς, η κρση επεκτθηκε σ λον τον κσμο.

Η κρση, λοιπν χει συγκεκριμνη προλευση. χει σαν γενεσιουργ αιτα τη νεοφιλελεθερη ιδεολογα, τη θση πως ταν ο καπιταλισμς και η «αγορ» αφεθον χωρς καννες εναι καλτερα για λους. Λθος! Εναι καλτερα για τους εργοδτες και τις επιχειρσεις. Εναι καλτερα για την «ανπτυξη» της συσσρευσης κεφαλαου. Εναι σαφς χειρτερο για τους μισθωτος να σστημα το οποο μεταβιβζει ηθελημνα πλοτο απ τους μισθωτος στους εργοδτες (γιατ «,τι παρνουν οι κεφαλαιοχοι γνεται ανπτυξη, ,τι παρνουν οι μισθωτο γνεται πληθωρισμς»).

Δεν περιμνω πως οι διοικσεις των τραπεζν πραν το μθημ τους. ρθε η ρα του Κρτους. Το Κρτος, με δομικ στοιχεα του τους λληνες πολτες, στην πλειοψηφα τους μισθωτος, οφελει να θσει αυστηρος καννες στο ελληνικ τραπεζικ κεφλαιο, προστατεοντας αποτελεσματικ δανειολπτες, καταθτες και εργαζομνους σε δημσιες και ιδιωτικς τρπεζες. Απ τραπεζικς πλευρς, η εποχ του «πωλητ» που μεγιστοποιε πωλσεις με κθε μσο και κστος, πρπει να παραχωρσει τη θση της στην εποχ του «συμβολου», που δημιουργε μακροχρνια ικανοποιημνους πελτες και διασφαλζει τα μακροπρθεσμα συμφροντα της τρπεζας.

Γενικτερα, η κοινωνικ κατσταση στη χρα χει φτσει στο απροχρητο. Αν δεν υπρξει γενικευμνη φιλολακ στροφ στην κρατικ πολιτικ , τα πργματα θα φτσουν σε οριακ σημεο. (0)mXcomment 1.0.6 © 2007-2021 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved
< Prev   Next >
© 2008-2021 ..: Www.TharrosGnomis.Gr :..