/

A+ | A- | Reset

ff

ff

ff

ff

ff

ff

ff

ff

ff
-
 
03-12-2008 21:04

Απ μικρ παιδ, σο θυμμαι τον εαυτ μου να ασχολεται με τα ελληνοτουρκικ θματα, θυμμαι να ακογεται και να κυριαρχε η εξς θεωρα: ο εκστοτε Τορκος πρωθυπουργς δε φταει για την επιθετικτητα της χρας του. Φτανε οι στρατηγο της γκυρας που χουν τον λεγχο της κατστασης. ταν εκδημοκρατιστε η Τουρκα και οι πολιτικο προυν πλρως τον λεγχο, λα τα ελληνοτουρκικ θματα θα επιλυθον τουλχιστον θα υπρξει σημαντικ προδος.

Η σπκουλα αυτ χει ιδιατερη απχηση σμερα, επ της πρωθυπουργας Ερντογν. Θεωρεται ο νθρωπος που θα βλει τους στρατηγος στη γωνα.: ο λαοπρβλητος ηγτης του 40% αντιμτωπος με νστολους. Η γνμη μου εναι τι, πραν των ψυχολογικν συνειρμν που κνουν οι λληνες με τη χοντα του 1967, η ποψη αυτ δεν ανταποκρνεται στα πραγματικ τουρκικ δεδομνα.

Η ρζα του θματος πει πσω στις αρχς του Κεμαλισμο. Ο Κεμλ υιοθτησε τον τουρκικ φανατισμ, τον θεσε μως σε κοσμικ και χι σε θρησκευτικ βση: οι Τορκοι εναι καλο γιατ εναι Τορκοι, χι γιατ εναι πιστο Μουσουλμνοι, οι εχθρο των Τορκων εναι κακο γιατ εναι εχθρο, χι γιατ εναι πιστοι. Η δικριση Τορκου και μη, μως, παρμεινε θρησκευτικ: οι μη ραβες Μουσουλμνοι, οι μνοι πληθυσμο που θεωρονταν νομιμφρονες στο τλος της Οθωμανικς Αυτοκρατορας, εναι Τορκοι. λες οι χριστιανικς μειοντητες χουν συνεργαστε με τους εχθρος, η νομιμοφροσνη τους εναι αμφβολη και δεν χουν πλρη δικαιματα στο τουρκικ κρτος, καθς υπγονται σε χωριστ νομοθεσα.

Στο κοσμικ εθνικιστικ πλασιο, ο Κεμλ απαγρευσε το φσι και τη μαντλα. Οι Τορκοι, ξροντας καλ να σκβουν το κεφλι στην εξουσα, πειθρχησαν. Δε φανεται μως να πεστηκαν ιδιατερα: 80 χρνια μετ, ταν με την κυβρνηση Ερντογν το μτρο χαλρωσε, η Τουρκα πλημμρισε με μαντλες.

Ουσιαστικ, μετ τη διεξαγωγ των πρτων πολυκομματικν εκλογν τη δεκαετα του ’40, οι κυβερνσεις ρχισαν να διολισθανουν απ τη σκληρ κοσμικ γραμμ του Κεμλ. Η μεγλη στροφ μως δθηκε απ τη χοντα του στρατηγο Κενν Εβρν. Ο Εβρν παρλαβε μια χρα με την αριστερ, αλλ και την ακροδεξι βα σε ξαρση. Για να αντιμετωπσει τη μαρξιστικ Αριστερ ο Εβρν, πραν της αγριτατης καταστολς, χρησιμοποησε το Ισλμ. Οι θρησκευτικο λειτουργο πραν εντολς να μιλσουν πολιτικ, αποτρποντας το λα, που υπφερε οικονομικ, να πιστψει σε «θεες ιδες». Αποτλεσμα: η σχολ του πολιτικο Ισλμ σντομα ξφυγε απ τον λεγχο, το τουρκικ πολιτικ κατεστημνο μως δεν αντιμετπισε ξαν σοβαρ προβλματα με τη μαρξιστικ Αριστερ. (!)

Ας ρθουμε στο προκεμενο, κατ πσον δηλαδ ο Ερντογν μπορε να θεωρηθε δημοκρτης. Εναι αλθεια τι λαβε να πολ μεγλο ποσοστ στις τελευταες εκλογς και νοιστηκε για το λακ εισδημα. Επσης, κτω απ την πεση της ΕΕ, νοιστηκε για κποια σημαντικ προβλματα της ελληνικς μειοντητας, με κορυφαο τη δυναττητα εκλογς Οικουμενικο Πατριρχη απ το εξωτερικ, πργμα που αποτλεσε λτρωση για τον πανρχαιο αυτ θεσμ. Στα υπλοιπα θματα μως που μας ενδιαφρουν οι θσεις του εναι ταυτσημες με αυτς των Κεμαλιστν, γιατ και η λακ του βση χει τις διες απψεις: «η Κπρος εναι τουρκικ», επιθετικτητα στο Αιγαο με ευθεα αμφισβτηση της ελληνικς κυριαρχας, νταση των μειονοτικν διεκδικσεων στη Θρκη.

Αναφρω μερικς δηλσεις του Τορκου πρωθυπουργο που διακρνονται για το δημοκρατικ τους θος:

Για την απρριψη της προσφυγς της κ. Γκιουλ απ το Ευρωπακ Δικαστριο κατ της απαγρευσης της μαντλας στα πανεπιστμια: «Γιατ να ρωτμε τους Χριστιανος; χουμε ουλεμδες (θρησκευτικος λειτουργος) να ρωτσουμε γι αυτ τα θματα.»

Για το θνατο 15 παιδιν απ τις αστυνομικς δυνμεις σε κουρδικς διαδηλσεις: «ποιος θλει τα παιδι του να εναι ασφαλ, να τα κρατει σπτι του.»

Για τη μη κατργηση του ρθρου 301 του ποινικο κδικα, που απαγορεει την αρθρογραφα για την γενοκτονα των Αρμενων, υπρ των Κορδων κατ της εισβολς στην Κπρο: «Χρειαζμαστε το Α301. Δεν μπορε κανες να προσβλλει τους λλους και να συνεχζει να κυκλοφορε ελεθερος.»

Αν προσθσουμε σ’ λα αυτ: την πρωτοβουλα για την οργνωση του σκηνικο του σχεδου Ανν (συναντσεις με Ανν και Μπους το 2004 κατ τη διρκεια της δικς μας προεκλογικς περιδου), τη δλωση του Οικουμενικο Πατριρχη Βαρθολομαου «χουμε ρθει αντιμτωποι με τις προκαταλψεις της τουρκικς κοινωνας», αλλ και το αποτλεσμα δημοσκπησης, που 67% των Τορκων αυτοχαρακτηρζονται «πολ εθνικιστς», μπορομε να συμπερνουμε τι η Ελλδα δεν εναι αντιμτωπη με να λαομσητο τουρκικ στρατιωτικ επιτελεο, αλλ με τις επιθετικς αντιλψεις της πλειοψηφας του τουρκικο λαο.

Το γιατ οι Τορκοι χουν αυτς τις απψεις, αν τους φανατζουν, αν τους κρατον αμρφωτους δε με ενδιαφρει σαν λληνα (καννα λα, στο κτω-κτω, δεν τον ξπνησε κποια εξουσα). Οτε το πς θα διοικον τη χρα τους με αφορ. Αυτ που με νοιζει εναι να μην απειλον τη χρα μου, να βρεθε μια αξιοπρεπς λση στο Κυπριακ και να δσουν στους Ρωμιος ομογενες τα δικαιματα που δικαιονται.(0)mXcomment 1.0.6 © 2007-2021 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved
< Prev
© 2008-2021 ..: Www.TharrosGnomis.Gr :..