/

A+ | A- | Reset

ff

ff

ff

ff

ff

ff

ff

ff

ff

;
 
03-01-2009 01:03

Εναι να απ τα δυσκολτερα θματα που μπορε να ανιχνεσει κανες στην πολιτικ επικαιρτητα, με ιστορικ γεγοντα ελχιστα γνωστ στο ευρ κοιν.

Την εποχ της τουρκοκρατας κατοικοσε στη Μακεδονα, στο κομμτι της που αργτερα αποτλεσε ελληνικ επαρχα, εκτς των Ελλνων και Τορκων, και νας σλαβφωνος πληθυσμς, βαθι προσηλωμνος στην Ορθοδοξα και το Οικουμενικ πατριαρχεο. Η βουλγαρικ προπαγνδα θεσε ως στχο να τους προσεταιριστε, για να μπορσει να παρουσισει στις μεγλες δυνμεις μια βουλγαρικ πλειοψηφα. Μετ την προπαρασκευαστικ φση των βουλγαρικν σχολεων ρθε η ρα του ΒΜΡΟ (Εσωτερικ Μακεδονικ Επαναστατικ Οργνωση). Η οργνωση αυτ εχε το σνθημα «Η Μακεδονα στους Μακεδνες» και χραζε τα ρι της περιοχς πως τα βλπουμε στους χρτες της «Μεγλης Μακεδονας» των Σκοπιανν. Εναι σαφς τι εντς των ορων αυτν προφανς και οι Σλβοι ταν πλειοψηφα. Οι Βολγαροι επιπλον θερησαν τι το ατημα της νωσης με τη Βουλγαρα δε θα πιανε τσο στην Ευρπη σο το «η Μακεδονα στους Μακεδνες». Εννοεται τι, αφο η πλειοψηφα αυτς της μελλοντικ αυτνομης περιοχς ταν Σλβοι, σντομα η περιοχ αυτ θα ενωνταν με τη Βουλγαρα (κατ το πρτυπο της Ανατολικς Ρωμυλας).

Ουσιαστικ ο Μακεδονισμς εναι μια τακτικ κνηση των Βουλγρων. Πργματι, πς μπορε να θεωρηθε το ΒΜΡΟ ανεξρτητο, ταν λαμβνει πλα, χρματα και εθελοντς απ τη Βουλγαρα και ακολοθως, ταν ασκε βα για να εντξει τους Σλαβφωνους στη βουλγαρικ Εκκλησα; Στα ιδρυτικ κεμενα του Μακεδονισμο απ την λλη, ο ρος «Μακεδνες» αναφρεται λλοτε με την ννοια του κατοκου της περιοχς και λλοτε με την ννοια της εθντητας.

Κατ το Μακεδονικ Αγνα οι περισστεροι Σλαβφωνοι της περιοχς που μας ενδιαφρει συντχθηκαν με τους λληνες: θεωροσαν προδοσα να αποσκιρτσουν απ το Οικουμενικ Πατριαρχεο. Αργτερα, τη δεκαετα του 1930, επειδ υπρχε κινητικτητα αυτονομιστν απ και προς τη Βουλγαρα και επειδ εν γνει υπρχε μια σοβοσα βουλγαροφιλα στον πληθυσμ αυτ, επιβλθηκαν διφορα μτρα, πως η απαγρευση ομιλας της σλαβικς γλσσας σε δημσιο χρο. Εναι αλθεια πως τα μτρα αυτ προκλεσαν ντονη δυσαρσκεια. Την εποχ εκενη οι Σλαβφωνοι αριθμοσαν περπου 180.000.

Κατ τη διρκεια του Μεσοπολμου η Σοβιετικ νωση προσπθησε να εκμεταλλευτε το Μακεδονικ για τα δικ της συμφροντα, υπ τον ιδεολογικ μανδα του κομμουνισμο. Κατ την Κομμουνιστικ Διεθν η Μακεδονα ταν να ενιαο γεωγραφικ σνολο διαμελισμνο μεταξ τριν κρατν που πρεπε να βρε την πολιτικ του εντητα σε να κρτος. Ουσιαστικ ττε για πρτη φορ και με σαφνεια, οι Σλαβφωνοι και των τριν τμημτων της Μακεδονας θεωρθηκαν "Μακεδνες" που πλευαν για την ανεξαρτησα τους, και θα εχαν τη συμπαρσταση του παγκσμιου κομμουνισμο. Η θση αυτ επιβλθηκε απ την ΕΣΣΔ στα βαλκανικ κομμουνιστικ κμματα (και στο ΚΚΕ), παρμεινε μως χωρς ουσιαστικ επδραση επ του πραγματικο πεδου μχρι την ναρξη του Β' Παγκοσμου Πολμου.

Μετα την κατρρευση της  Ελλδας το 1941, οι Γερμανο και οι σμμαχο τους (Ιταλο και Βολγαροι) ακολοθησαν μια τακτικ που εφρμοσαν και σε λλες χρες: προσπθησαν να προσεταιριστον δυσαρεστημνες μειοντητες. Εξασφλιζαν τσι ηρεμα στις περιοχς των μειονοττων αλλ και ενεργος νοπλους συνεργτες. Δεν μπορε να διευκρινιστε πσοι Σλαβφωνοι συντσσονταν ψυχολογικ με τις δυνμεις των κατακτητν. Πιστεω μως τι σε ττοιες συνθκες πλρους κατρρευσης κθε ννοιας νομιμτητας και νομιμοφροσνης, και με δεδομνη τη δυσαρσκεια των Σλαβφωνων ναντι της Ελλδας και την αδιαπραγμτευτη βουλγαροφιλα τους, οι περισστεροι εδαν ευνοκ την κατλυση της ελληνικς κυριαρχας.  Πργματι, η κατταξη στην Οχρνα και το Κομιττο (σλαβικς οργανσεις ταγματασφαλιτν) ταν μεγαλτερη ως πολ μεγαλτερη απ αυτν στον ΕΛΑΣ. Οι Σλβοι στην Οχρνα πολεμοσαν για ενιαα Μακεδονα υπ βουλγαρικ λεγχο. Το δε ΚΚΕ εχε αναγνωρσει τους Σλαβφωνους ως «Μακεδνες» με μητρα πατρδα πλον τη μελλοντικ (γιουγκοσλαβικ) Λακ Δημοκρατα Μακεδονας, και εγγυταν την ισοτιμα τους στο ελληνικ κρτος χωρς να απορρπτει και την αλλαγ συνρων υπρ της Γιουγκοσλαβας.

Το 1944, ταν η Βουλγαρα παραδδεται στους Σοβιετικος, και φανεται πια πως οι Σμμαχοι κερδζουν τον πλεμο, οι απελπισμνοι και φοβισμνοι μαχητς της Οχρνα δχθηκαν απ το ΚΚΕ μια ενδιαφρουσα πρταση: αν εντσσονταν στον ΕΛΑΣ υπ την ιδεολογα του Μακεδονισμο θα εξασφλιζαν φεση αμαρτιν. τσι, χιλιδες νθρωποι ταγμνοι στη βουλγαρικ υπθεση ανακλυψαν ξαφνικ τι ανκαθεν ταν «Μακεδνες», με τους κπληκτους λληνες της περιοχς να βλπουν τους σφαγες τους να παρελανουν ως ελευθερωτς.

Τη σντομη περοδο της Εαμοκρατας (Φθινπωρο 1944- νοιξη 1945) φανεται τι οι Σλαβφωνοι εκτθονταν συνεχς στα μτια των Ελλνων με συνεχες εκδηλσεις για «περφανους Μακεδνες» που «εχαν πολεμσει το φασισμ και το Ναζισμ» και ¨που «ρθε πλον η ρα της ελευθερας τους». Μετ την ττα του ΚΚΕ στη μχη της Αθνας και την παρδοση του ελγχου των πλεων τουλχιστον στην Κυβρνηση, ρχισαν οι δκες δωσλογων, με το ΚΚΕ να καλπτει τα μλη του πρην Οχραντες, και να απαιτε την αθωση των «Μακεδνων αγωνιστν» τραβντας κι λλο την κατσταση στα κρα.

Με την ναρξη της 3ης φσης του Εμφυλου (1946-49) η συντριπτικ πλειοψηφα των Σλαβφωνων τσσεται με το μρος του ΚΚΕ. Βαθμηδν ο λεγχος των κομμουνιστικν δυνμεων περιορζεται σε ορεινς περιοχς της Ηπερου, αλλ και της Φλρινας και Καστορις, που οι Σλαβφωνοι αποτελοσαν πλειοψηφα. Το ΚΚΕ το 1948 πρε την απφαση να απομακρνει χιλιδες παιδι απ τις περιοχς που λεγχε. Η Κυβρνηση το κατηγρησε για «παιδομζωμα». Δεδομνου μως τι τα περισστερα δεν αναζητθηκαν απ τους γονες τους στην Ελλδα μεταπολεμικ, πρπει ντως να ταν παιδι κομμουνιστν. Το ββαιο εναι πως για την απομκρυνσ τους δε ζητθηκε η σμφωνη γνμη των γονων τους.

Το 1949 το ΚΚΕ παρνει θση κατ του Ττο στη ρξη του με το Στλιν. Για να συγκρατσει τους μαχητς του (60% Σλβοι) επαναφρει επσημα το στχο της «Ενιαας και Ανεξρτητης Μακεδονας», επαγγελμενο ωμ αλλαγ συνρων εις βρος της Ελλδας. Το Φεβρουριο μια απλπιδα προσπθεια των κομμουνιστν για κατληψη της Φλρινας, για την οποα στρατολογθηκαν Σλαβπουλα 16-17 χρονν, αποτυγχνει. Οι απλειες των κομμουνιστν ταν τσο βαρις που η μχη αυτ χει καταγραφε στη συνεδηση των Σλβων σαν εθνικ καταστροφ. Μετ την ττα του ΚΚΕ στις 29-8-1949 η πλειοψηφα του Σλαβφωνου πληθυσμο εκδικεται αφνεται να διαρρεσει απ την Ελλδα. Σε 50.000 λλους που παρμειναν επιβλθηκαν σκληρ περιοριστικ μτρα κι τσι αναγκστηκαν να μεταναστεσουν σε ΗΠΑ, Καναδ και Αυστραλα. Στην Ελλδα τελικ μειναν οι 20.000 Σλαβφωνοι που εχαν πρει το μρος της Κυβρνησης.

Προσωπικ μου συμπρασμα εναι τι απ την αρχ, γι’ αυτ τη Σλαβικ μζα, η εθνικτητα ταν θμα ιδεολογας απλ επιλογς στρατοπδου και χι ταυττητας. θελαν απλ μια εξουσα να τους αφνει συχους, να εναι Χριστιανο Ορθδοξοι, να ανκουν στο Πατριαρχεο και να μιλον σλαβικ. Απ κυβερνητικς πλευρς, δεν εναι ,τι καλτερο η εκδωξη αμχων. μως, ο πληθυσμς αυτς εχε πρει τα πλα κατ της εδαφικς ακεραιτητας της χρας δο φορς μσα σε 10 χρνια, κι αυτ δεν μποροσε να περσει τσι. Ββαια δεν χει σημασα μνο η σκηση βας αλλ και το εδος της. λλο ο ξυλοδαρμς, λλο η εκδωξη και λλο ο φνος. Και το Ελληνικ Κρτος σφαγεο τπου Σμρνης δεν στησε ποτ και για κανναν.(0)mXcomment 1.0.6 © 2007-2018 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved
< Prev   Next >

 

© 2008-2018 ..: Www.TharrosGnomis.Gr :..