Μεγεθος Γραμμ/ρας

A+ | A- | Reset

ff

ff

ff

ff

ff

ff

ff

ff

ff

Αρχική Σελίδα
Εκλογές Σεπτεμβρίου 2015: λίγα σχόλια
 
09-09-2015 22:32

Πολλά συνέβησαν από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, γεγονότα σε όλους γνωστά. Αυτό που θα θέλαμε με αυτό το σύντομο κείμενο είναι να αναδείξουμε πτυχές και προεκτάσεις που έχουν συζητηθεί πολύ λίγο.

Τα 5 τελευταία χρόνια η πολιτική ζωή διέπετο από το δίπτυχο Μνημόνιο-Αντιμνημόνιο. Η προσχώρηση του ΠΑΣΟΚ και αργότερα  της ΝΔ στο Μνημονιακό στρατόπεδο ανάγκασε την αντιμνημονιακή μερίδα του πληθυσμού να στραφεί στον ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου η ανυποχώρητη ρητορική (αν και εντελώς θολή στο ενδεχόμενο μη υποχώρησης των δανειστών), αλλά και η κινηματική του  τακτική, δεν άφηνε πιθανότητες η ηγεσία του κόμματος αυτού να υπογράψει Μνημόνιο.

Μετά από 5 μήνες ατέρμονων διαπραγματεύσεων, στις οποίες ούτε μια στιγμή δε φάνηκε υποχωρητική διάθεση των δανειστών, αφού εξαντλήθηκαν όλα τα χρηματικά αποθέματα με την πληρωμή των εκάστοτε δόσεων, αφού -πιστεύουμε εσκεμμένα, χωρίς να είμαστε βέβαιοι για το λόγο- ουδεμία προετοιμασία υπήρξε για έξοδο από το ευρώ, παύση πληρωμών του χρέους και διασφάλιση μέσω διακρατικών συμφωνιών των αναγκαίων αποθεμάτων σε καύσιμα, φάρμακα και τρόφιμα, η Κυβέρνηση προκήρυξε δημοψήφισμα για το σχέδιο Γιούνγκερ. Δεν πιστεύουμε ότι η Κυβέρνηση ήθελε το Ναι, αλλά ότι όταν οι δανειστές έδειξαν τα δόντια τους με τη μη αύξηση του ELA από την ΕΚΤ και την αναγκαστική επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων, οι κυβερνώντες κατέρρευσαν ψυχολογικά. Θα έπρεπε να το περιμένουν. Εκείνη τη στιγμή φάνηκε ότι δεν είχαν τα ψυχολογικά αποθέματα να διαχειριστούν μια ιστορική κατάσταση, στιγμή και απόφαση για το λαό και τη χώρα.

[Δύο πράγματα προσωπικά δε συγχωρώ στην  απερχόμενη Κυβέρνηση: ότι θέλησε να κυβερνήσει χωρίς να έχει τα προαναφερθέντα ψυχικά αποθέματα, ενώ ήξερε ότι θα διαχειριστεί κρισιμότατες αποφάσεις. Αλλά και ότι παραβίασε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος (Όχι στο σχέδιο Γιούνγκερ) επικαλούμενη απλές δημοσκοπήσεις (Ναι στο Ευρώ). Τι θα είχε γίνει άραγε αν το 1974, μετά το συντριπτικό Ναι στη Δημοκρατία, η τότε κυβέρνηση είχε επαναφέρει το Βασιλιά;]

Ο ελληνικός λαός είναι συνηθισμένος να παρακολουθεί ασυμφωνία λόγων και έργων, δεν είναι η πρώτη φορά.  Οι συνέπειες όμως ήταν πρωτόγνωρες . Πρώτον,  ένα μέρος της αντιμνημονιακής μερίδας του πληθυσμού, επηρεασμένοι από την υπογραφή του 3ου Μνημονίου, τώρα θεωρούν πως "δε γινόταν αλλιώς". Είμαστε σίγουροι πως αυτή η συνέπεια θα αναιρεθεί όταν αρχίσουν να ξεδιπλώνονται τα μέτρα του Μνημονίου. Δεύτερον, διδάχθηκε ο ελληνικός λαός πώς ότι και να ψηφίσει, τα ξένα και ντόπια κέντρα αποφάσεων έχουν τον τρόπο να περάσει το δικό τους πρόγραμμα για τη χώρα. Τρίτο, και πιο τρομακτικό: πλέον για να εκφραστεί η αντιμνημονιακή μερίδα του πληθυσμού (πρόκειται για ένα διαχωρισμό περίπου 50-50, υπέρ ή κατά του Μνημονίου) απομένουν κόμματα, τα κυριότερα από τα οποία δεν πιστεύουν στην ειρηνική, εκλογική επίλυση των πολιτικών διαφορών. Δεν αναμένουμε αυτό να φανεί στις επερχόμενες εκλογές, αλλά σε βάθος χρόνου, στις μεθεπόμενες. Πλέον δε μιλάμε για την κοινωνική ειρήνη, αλλά για τη διατήρηση της εσωτερικής ειρήνης και των υπολειμμάτων του αστικοδημοκρατικού πολιτεύματος, την οποία αυτό υποτίθεται πως εγγυάται. Δεν μπορεί να απαιτήσει κανείς από έναν λαό να υποφέρει και να μη μιλάει, να ψηφίζει τους σφαγείς του, όσο "κανονικά" κόμματα κι αν αυτοί αντιπροσωπεύουν. Προσωπικά είμαι οπαδός της ειρηνικής επίλυσης των πολιτικών διαφορών, και λυπάμαι να διαπιστώνω κάτι τέτοιο: όχι μακροπρόθεσμα αλλά πλέον μεσοπρόθεσμα, αν η κατάσταση δεν ανατραπεί με κάποιο τρόπο, η εσωτερική ειρήνη θα τεθεί σε άμεσο κίνδυνο.

 Σχόλια αναγνωστών (0)

Για την ώρα δεν έχει δημοσιευτεί κανένα σχόλιο

Κάνε ένα σχόλιοmXcomment 1.0.6 © 2007-2017 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved
< Prev   Next >

Δημοσκοπηση

Συνδεμενοι χρηστες

 

© 2008-2017 ..: Www.TharrosGnomis.Gr :..