Μεγεθος Γραμμ/ρας

A+ | A- | Reset

ff

ff

ff

ff

ff

ff

ff

ff

ff

Αρχική Σελίδα
"Ελευθερία" και εν Χριστώ ελευθερία
 
24-07-2016 11:56

Ποιο είναι τελικά το ηθικό νόημα της ελευθερίας; Η πρώτη απάντηση που έρχεται στο μυαλό είναι : κάνω ό, τι θέλω. Είναι όμως έτσι; Ας δούμε το θέμα πιο προσεκτικά.

Ελευθερία είναι να διαμορφώσει κανείς μια συνεκτική, περιεκτική και αξιόλογη προσωπικότητα. Για να γίνει αυτό χρειάζεται να διαμορφώσει άμυνες απέναντι σε όσους επιθυμούν να τον ελέγξουν. Οι απόπειρες ελέγχου προέρχονται από ολόκληρα συστήματα. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε τρία . Πρώτη,  τη "βιομηχανία του σεξουαλισμού" που προσπαθεί να καθυποτάξει το πρόσωπο, να το υποβιβάσει σε άτομο που μεγιστοποιεί σεξουαλική απόλαυση -στο σύνολο αυτών των περιπτώσεων κενή περιεχομένου-  με τεράστια οικονομικά και στρατηγικά κέρδη για το ίδιο το σύστημα. Δεύτερο,  το "μπλοκ" της πολιτικής  ορθότητας, το οποίο παγκοσμίως με τη συνέργεια των κατά τόπους μεγάλων και μικρών κομμάτων θέτουν τις αρχές, τις αξίες και τη βούληση του λαού στο περιθώριο, αναιρώντας τη δημοκρατία και καθιστώντας την αδειανό πουκάμισο. Τρίτον, τον οικονομισμό, ο οποίος θεωρεί ότι προορισμός του ανθρώπου είναι να μεγιστοποιεί  χρήμα, πατώντας επί των πτωμάτων των άλλων. Αν και αποπνέει μια συνεκτικότητα, το μοντέλο αυτό προϋποθέτει -κι αυτό το καταλαβαίνει ο εμπλεκόμενος εκ των υστέρων- να εκτελέσει, πριν από τους άλλους, τον ίδιο του τον εαυτό και ό, τι τον κάνει να χαίρεται για αυτό που είναι.

Η εν Χριστώ ελευθερία, όπως αυτή διδάσκεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία, είναι η ελευθερία του ανθρώπου να κάνει το σωστό απέναντι στους συνανθρώπους του, τη συνείδησή του και εν τέλει τον ίδιο τον Θεό. Ο άνθρωπος ως πρόσωπο υπερβαίνει τον ατομισμό, βοηθώντας, υλικά και ηθικά -ας μην ξεχνάμε και αυτή την παράμετρο, της ηθικής βοήθειας-  όποιον πλησίον του έχει ανάγκη. Υψώνει τείχος απροσπέλαστο απέναντι σε όσους και ό, τι προσπαθεί να τον ελέγξει συνειδησιακά. Αδιαφορεί για την ανούσια, καταστροφική ηθικά αλλά και επικίνδυνη σωματικά ηδονοθηρία. Η τελευταία, αν και προβάλλεται από ορισμένους ως η κορωνίδα της ελευθερίας, αποδείχθηκε πλέον ότι είναι η μια από τις χειρότερες μορφές αυτοκαταστροφικής σκλαβιάς. [Γιατί το κακό δεν αρκείται στην ηθική εξόντωση. Αν δει ότι μπορεί, επιδιώκει και τη φυσική σου εξόντωση.] Τέλος, το πρόσωπο αποσπάται από τη μάζα της πολιτικής ορθότητας, ελευθερώνοντας τη συνείδησή του από την μίμηση των άλλων και σφυρηλατώντας δικό του κώδικα πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών απόψεων, τον οποίο και υπερασπίζεται ενίοτε και σθεναρά.

Χωρίς να εξιδανικεύουμε τον αυτοπεριορισμό, διαπιστώνουμε πλέον ότι η ελευθερία θέλει πολλή "αρετή και τόλμη". Είναι μια διαρκής προσπάθεια και αγώνας, ευλογημένος από τον Θεό, ο οποίος θα δώσει και το αίσιο πέρας.Σχόλια αναγνωστών (0)

Για την ώρα δεν έχει δημοσιευτεί κανένα σχόλιο

Κάνε ένα σχόλιοmXcomment 1.0.6 © 2007-2018 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved

Δημοσκοπηση

Συνδεμενοι χρηστες

 

© 2008-2018 ..: Www.TharrosGnomis.Gr :..