Μεγεθος Γραμμ/ρας

A+ | A- | Reset

ff

ff

ff

ff

ff

ff

ff

ff

ff
Μακεδονικό [3] PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Last Updated ( Saturday, 24 March 2018 )
 
24-03-2018 13:19

Οι εξελίξεις προχώρησαν αρκετά και μας επιτρέπουν περαιτέρω σχολιασμό.

Με την επίσκεψη Κοτζιά στα Σκόπια και τις συνακόλουθες δηλώσεις του Πρωθυπουργού περί Gorna Makedonija, (σημαίνει: "¶νω Μακεδονία" και όχι "Βόρεια" όπως λανθασμένα ελέχθη) έγινε σαφές ότι αυτό το όνομα προωθεί και προτείνει η ελληνική πλευρά. Ενώ όμως το όνομα αυτό είναι συγκριτικά καλύτερο από τα 5 προτεινόμενα, η ουσία δε βρίσκεται εκεί. Η ουσία βρίσκεται στο ότι, για να είναι αποδεκτή μια λύση που περιλαμβάνει τον όρο "Μακεδονία", θα πρέπει να υπάρχει προσδιορισμός στην ταυτότητα και τη γλώσσα της ΠΓΔΜ. Η κυβέρνηση της χώρας αυτής φαντάζεται μια λύση στην οποία το όνομα του κράτους θα είναι ¶νω ή Βόρεια ή Μακεδονία του Βαρδάρη, αλλά η εθνότητα και η γλώσσα θα είναι απερίφραστα "Μακεδονική", γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα θιγόταν, λένε εμφαντικά, η αξιοπρέπεια του "Μακεδονικού λαού".

Προς το παρόν για το θέμα της ταυτότητας και γλώσσας υπάρχει σκοτάδι: δεν έχουν διαρρεύσει οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς για τα δύο αυτά θέματα, είναι όμως σίγουρο ότι συμπεριλαμβάνονται στα 7 πεδία που, κατά την ελληνική θέση, θα πρέπει να περιλαμβάνει η συμφωνία, και αυτό είναι θετικό. Δεν πρέπει όμως να υπάρχει εφησυχασμός. Μια βιαστική συμφωνία δεν θα είναι προς όφελος της Ελλάδας, κι ούτε αυτή έχει κίνητρο να υπογράψει μια τέτοια συμφωνία. Θα ήταν καλό να αφήσουμε το χρόνο να κυλήσει και να μη βιαστούμε να κάνουμε καίριες υποχωρήσεις. Διότι μια βιαστική λύση, ειδικά στο θέμα της εθνότητας και γλώσσας, θα επισφράγιζε το Μακεδονισμό οριστικά και με τη δική μας υπογραφή.

 

ΥΓ: Αν και άσχετο με το θέμα, οφείλουμε να σταθούμε στη δήλωση του Πρωθυπουργού για την Τουρκία:

«Δεν φοβόμαστε και δεν πρέπει και ελληνικός λαός να έχει αυτή την αίσθηση του φόβου. Μία τέτοια ενέργεια (ενν. θερμού επεισοδίου) είναι σαφές ότι όποιος την προκαλούσε ουσιαστικά θα ήταν σαν να πυροβολεί τα πόδια του. Είναι πολυλογάδες, φωνακλάδες, αλλά δεν είναι ανόητοι».

Θεωρούμε ότι μια τέτοια δήλωση δείχνει μη συνειδητοποίηση της κατάστασης, ότι δηλαδή ο Ερντογάν είναι σε μεγάλο βαθμό απρόβλεπτος, και δεν επηρεάζεται αποφασιστικά από την άδεια που θα δώσουν ή όχι οι ΗΠΑ ή η Ρωσία. Αν ο Τούρκος Πρόεδρος θεωρεί ότι μπορεί να πάρει κάτι αυθαίρετα (και κυρίως χωρίς την αποφασιστική αντίδραση του θιγόμενου) θα το κάνει, όπως το κάνει η Τουρκία διαρκώς από το 1955 και μετά. Είναι καλό, όχι να φοβόμαστε, ούτε να κραυγάζουμε,  αλλά να έχουμε δηλώσει εκ των προτέρων την αποφασιστικότητά μας. Τότε μόνον ο αντίπαλος θα αισθανθεί ότι κινδυνεύει να "πυροβολήσει τα πόδια του."Σχόλια αναγνωστών (0)

Για την ώρα δεν έχει δημοσιευτεί κανένα σχόλιο

Κάνε ένα σχόλιοmXcomment 1.0.6 © 2007-2018 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved
< Prev   Next >
© 2008-2018 ..: Www.TharrosGnomis.Gr :..